Tanker om naturen, havet og os

“Ingen, som møder havet, forbliver uberørt.” 


Naturen og især havet er Niels Valentins foretrukne tema.
“Alle steder i naturen kan vi reflektere over livet, men intet sted som havet, kan vi finde ro. For mit eget vedkommende er det ligegyldigt om det er storm eller stille.”


Niels Valentin undersøger, på hvilke måder vi røres af havet og hvad det er vi erindrer.

Vi kender alle fornemmelsen af naturens storhed, som efter kort tid giver personlig resonans. Vi kan næsten ikke gå en tur ved havet uden at reflektere over de store ting, for havet næsten opfordrer til det med sit store åbne rum og åbne horisont; den sidste horisont vi ikke har formået at ødelægge.
“Det er som om der er en fælles følelse vi trækker på, når vi taler om hvad, der bevæger os. Hvad der er, vi synes er smukt. Selv om det samtidig er stærkt individuelt. Min oplevelse er, at lysets leg i bølgerne og farvernes skiften sammen med den tilsyneladende monotoni, dulmer det moderne menneskes uro og giver plads til refleksion. Vores hverdag er så tæppebombet med information og stillingtagen, at vi næsten ikke aner, hvem eller hvad vi er. Når vi så rammer stranden i al sin enkelthed, spejler den os selv. På den måde handler mine billeder mere om beskuerens egen refleksion end om mig. Af samme grund er der aldrig eller sjældent mennesker på billederne eller nogen egentlig form for landkending. Det er vigtigt, at det er beskuerens eget hav.” 


I Niels’ arbejde er der desuden et lag af tilhørsforholdet menneske/natur imellem:
“Naturen idag er under pres. Efter min overbevisning, fordi vi takket være den teknologiske udvikling, stille og roligt har fjernet os fra forståelsen af, at vi er en del af naturen. Men samtidig giver teknologien os mulighed for at fremstille og omgive os med natursurrogater. Vi erkender måske ikke naturens rod i os, men vi har samtidigt haver vi roder i, planter indendørs, Outdoor Living-butikker, plastlaminater med træ-look og alt i naturrefererende indretning, for ikke at glemme skønhedsindustriens make-up med “naturligt look” . Vi hegner naturen ind, giver den navne og åbningstider - vi fylder vores liv med alt dette det, mens naturen selv bare er “noget udenfor.” Jeg håber naturligvis også, at mine billeder beskedent kan bidrage til at man ser på vores 7.300 km kyst med anden forståelse en den rekreative og som noget, der skal passes på. Det er der ingen andre end os selv, der kan. Heldigvis er der stigende fokus på dette.” 


Niels arbejder ud fra egne fotos taget på adskillige researchture med udgangspunkt i Roskilde, hvor han både bor og arbejder. Ud fra en fototur kondenserer han oplevelsen til en serie malerier, hvor fotoreferencerne aldrig bliver en facitliste, men udelukkende et afsæt for et indre spejl.


“Selv om man i dette land aldrig kan komme mere end 50 km fra kysten, er det er interessant at opleve, både at en del aldrig har oplevet Vesterhavet og hvordan noget for en dansker så relativt banalt som havet, bogstaveligt talt kan bevæge os. Jeg har haft flere gennem mit atelier eller til udstillinger, som med røde ansigter og blanke øjne er blevet bevæget over ét eller andet, som mine billeder har sat igang. Jeg tror på, at det netop er dét havet kan: Lagre følelser i os, de store følelser om livet og erindringerne om os selv.”